dimecres, 23 de desembre de 2009

El dia 3 de gener, tots a Alforja!

A continuació us reproduïm la carta que hem rebut de Sete Udina, president de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya

Us animem a tots a assistir a aquest acte:  
diumenge 3 de gener a la 1 del migdia a Alforja.

Com ja sabeu, tant el Drac Hamlet com la colla de Diables i Bruixes del Riberal de Bao (Rosselló) es veuen forçats a deixar les seves activitats amb foc degut a l'entrada en vigor de la Directiva Europea sobre Pirotècnia. L'Estat francès no ha mogut ni un dit per defensar la cultura catalana i, per tant, d'una part del seu territori: aplicarà directament la nova norma europea que entra en vigor el dia 4 de gener de 2010.

És per això que Drac, Diables i Bruixes hauran de deixar d'actuar al seu territori però no pensen pas deixar de fer foc on calgui. El dissabte dia 2 simbolitzaran un judici en el qual se'ls condemna a l'exili, camí que prendran l'endemà dia 3 a les 9 del matí a la frontera amb un acte simbòlic. I tot seguit, la comitiva es dirigirà cap a la població d'Alforja (Baix Camp) on hi té la seu la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya. Cap a la 1 del migdia hi haurà un acte d'acollida per part de l'alcalde d'Alforja i, tot seguit, s'anirà fins a l'Ateneu i seu de la FDDC on els presidents de la Federació de Diables i de l'Agrupació de Bestiari, així com representants de les institucions catalanes que facin acte de presència els donaran la benvinguda i suport. Per acabar hi haurà un vermut popular.

No és el problema d'una colla, ni d'un problema de terra enllà. És el nostre problema, el de tots. La nostra cultura tradicional i popular la volen trossejar de nou i no podem pas consentir-ho. Si no som capaços de demostrar la nostra força, la nostra solidaritat, la nostra voluntat d'oposar-nos a que ens facin desaparèixer, és que ja no som res. És per això que us demano el vostre suport en la mesura que us sigui possible. No cal que porteu ni bèsties ni res, es tracta d'un acte senzill, simbòlic però que el volem d'una gran emotivitat i magnitud. Hem de demostrar als companys i companyes de Bao que no estan sols. Però també ens hem de demostrar a nosaltres mateixos i a tota la societat civil i a la classe política que ni ens poden dividir ni anorrear. Que resistirem i que arreu dels Països Catalans "Farem les festes amb foc, peti qui peti". És per això que us demanem la vostra col·laboració una vegada més.

Caldria la presència de quanta gent de bestiari i de diables millor per donar suport i mostrar la nostra solidaritat amb els companys de Bao. És per això que us faig el prec d'aquelles persones que vulguin i puguin atendre aquesta petició, arribant-se a Alforja el dia 3 de gener, ens ho facin saber per coordinar la nostra presència al costat de diables i dimonis d'arreu del país.

Molt bones festes i un any nou ple d'alegria, festes i.... foc!
Ens veiem a Alforja el dia 3 de gener!

Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya
Sete Udina, President