diumenge, 19 de juny de 2011

Festa Major intensa i amb novetats

Ja arriba altre cop la Festa Major de Sant Pere, l'acte més esperat de tot l'any per la gent de la Colla de la Víbria de Reus. Enguany, com a novetats, en destaca la recollida de xumets d'infants que es fan grans i la participació als Cóssos.

Entrega de xumets a la Víbria.
La Colla de la Víbria regalarà a partir d'ara un diploma a tots els infants que vulguin donar el seu xumet a la Víbria perquè se l'emporti. La Festa Major és un bon moment per a demostrar que els infants ja s'han fet grans i ja no necessiten el xumet. S'ha establert l'estona del dia 29 al matí a la plaça Mercadal per a realitzar l'entrega de xumets. Serà després de l'actuació de lluïment de la Víbria i durant tot el matí (de 2 quarts de 12 a 2 quarts de 2 aproximadament).

Els portadors de la Víbria participaran als Cóssos.
Enguany, segona edició dels Cóssos, la Colla de la Víbria ha creat un equip per a participar-hi. Esperem obtenir un bon resultat.
Els Cóssos és un 'torneig de jocs tradicionals entre equips dels elements festius de la ciutat. Els jocs que formaran part de la competició són les bitlles, les curses de sacs, les carreres de cintes, el pal ensabonat... D’aquesta manera, Reus recupera i crea les curses o cóssos, un dels actes més característics que havia tingut la Festa Major de Sant Pere durant el segle XIX.'

Pel que fa a la resta d'activitats en destaca, com ja és habitual, el Correfoc de la nit de Sant Joan, l'actuació a les Barraques, la cercavila del Masclet i els actes de caire tradicional de la vigília i el dia de festa major.


Detall del conjunt d'activitats a realitzar durant aquests dies:

Acte: Assaig general del seguici festiu de la ciutat
Data: Dimecres, 22 de juny. - 19.00 h.
Lloc: La Palma.
Els diferents elements del Seguici Festiu faran el darrer assaig abans de la Festa Major amb l’acompanyament musical de la Banda de la Festa Major, obert a tothom.

Acte: Correfoc (nit de St. Joan)
Data: Dijous, 23 de juny. - 22.00 h.
Lloc: pels CARRERS DEL CENTRE,
Cercavila de Foc, amb la participació dels Bous de Foc, el Ball de Diables, el Ball de Diables Infantil, el Drac, el Drac Petit, la Cabra Petita, la Víbria i la Cabra.

Acte: Actuació a Barraques
Data: Dijous, 23 de juny. - després del Correfoc.
Novament, la Víbria participa de les Barraques de Festa Major, amb les entitats de la ciutat. Enguany es realitzarà una actuació de foc durant la revetlla de Sant Joan.

Acte: Cercavila del Masclet
Data: Divendres, 24 de juny. - després del Pregó i la Tronada (aprox. a les 9 del vespre).
Lloc: des de la plaça del Mercadal i pels CARRERS DEL CENTRE,
En finalitzar la Tronada, el pregoner inicia la cercavila del Masclet, amb el primer tast, des de la PLAÇA DEL MERCADAL. La cercavila pren el caire de seguici amb la participació de diversos elements festius i acompanyaments musicals.

Acte: els Cóssos
Data: Diumenge, 26 de juny. - 17.30 h.
Lloc: a la PLAÇA DEL MERCADAL
Segon torneig de jocs tradicionals entre equips dels elements festius de la ciutat. Els jocs que formaran part de la competició són les bitlles, les curses de sacs, les carreres de cintes, el pal ensabonat... D’aquesta manera, Reus recupera i crea les curses o cóssos, un dels actes més característics que havia tingut la Festa Major de Sant Pere durant el segle XIX.
*En aquest acte no hi participarà la Víbria, tan sols la gent de la colla.

Acte: Anada a completes
Data: Dimarts, 28 de juny - a partir de les 20.00 h.
Lloc: des de la plaça del Mercadal.
20.00 h a la PLAÇA DEL MERCADAL, el Seguici Festiu de la Ciutat ens oferiran els seus balls, danses i castells.
20.15 h des de la PLAÇA DEL MERCADAL, inici de l'Anada a Completes del Seguici Festiu.
en acabar-se les Completes: Tornada del seguici i tradicional pilar caminant de la colla castellera dels Xiquets de Reus des de la Prioral fins a la porta de l’Ajuntament.  La festa seguirà amb les ballades dels gegants i del bestiari.

Acte: Actuació de lluïment
Data: Dimecres, 29 de juny, St. Pere - 11.30 h.
Lloc: plaça del Mercadal.
TRONADA i actuació de lluïment dels grups festius de la ciutat.
Després de l'actuació de la Víbria i durant tot el matí, els infants que ho desitgin podran entregar el seu xumet a la Víbria per a que se l'endugui.

Acte: Processó
Data: Dimecres, 29 de juny, St. Pere - tota la tarda i vespre.
17.30 h des del CAMPANAR de la Prioral de Sant Pere, Toc de Festa i Anada a l'Ofici de les autoritats municipals en corporació, acompanyades dels grups festius de la ciutat.
18.45 h des del FOSSAR VELL, arrancada del seguici dels grups festius de la ciutat.
En arribar la imatge de Sant Pere a la plaça del Mercadal, espectacular ballada conjunta de tots els grups festius.
En acabar, últimes ballades, encesa de la Víbria i el Drac i carretillada del Ball de Diables que posarà punt i final a la festa de Sant Pere d’enguany.

Acompanyaments musicals:

- Assaig general del seguici: La Banda de la Festa Major,
- Correfoc, Barraques i Cercavila del Masclet: Grup de grallers i tabalers de la Colla de la Víbria.
- Completes, actuació de lluïment, Seguici... (dies 28 i 29):  Grup Tresmall, de Vinaròs (Baix Maestrat).

També us convidem a passar-vos per la Botiga de la Festa Major, ubicada als jardins de la Casa Rull (IMAC), al cr. St. Joan, on hi podreu trobar diversos productes de la Víbria: samarretes, bosses, imants, xapes, etc.

Més informació: www.festesreus.cat