dijous, 6 de juny de 2013

Programa d'actes de Sant Pere 2013.


Gairebé que comença l'estiu i en uns dies comencen els actes de la Festa Major de Sant Pere. La Colla de la Víbria de Reus, us informa dels diferentes actes en els que participarà:

Dissabte 22


19:30 h, a LA PALMA, assaig del Seguici Festiu de la ciutat. Els diferents elements del Seguici Festiu faran el darrer assaig abans de les festes. Amb l’acompanyament musical de la Banda de la Festa Major, obert a tothom. 

Diumenge 23- El Foc de Sant Joan


22:00 h, pels CARRERS DEL CENTRE, Cercavila de Foc de la Nit de Sant Joan, amb la participació dels Bous de Foc, el Ball de Diables, el Ball de Diables Infantil, el Drac, el Drac Petit, la Cabra Petita, la Víbria i la Cabra. Recorregut: plaça del Mercadal, carrer Major, carrer de la Puríssima Concepció, plaça del Teatre, carrer de l’Abadia, plaça de Sant Pere, carrer de les Peixateries Velles, carrer de l’Hospital, carrer de la Presó, carrer de Santa Anna, plaça de la Farinera, carrer d’Aleus, carrer de Donotea, carrer del Vidre i plaça del Mercadal.

Dilluns 24 · EL PREGÓ


20.00 h, al SALÓ DE PLENS DE L’AJUNTAMENT, pregó de la Festa Major, a càrrec de Joan Amigó i Ferrater, economista i professional en la gestió empresarial en els sectors de la banca, les cooperatives, el turisme i la sanitat, és actualment conseller delegat del Grup Pere Mata i secretari de la Unió Catalana d’Hospitals. Amigó té una intensa activitat ciutadana com a membre de nombroses entitats com el Centre de Lectura, El Círcol, el CN Reus Ploms, Amics de Reus, Òmniu cultural, entre altres. En finalitzar, lliurament del Tro de Festa 2013. AU AC WC Quan acabi el pregó, el pregoner farà la crida a la festa, des del balcó de l’Ajuntament, amb l’acompanyament musical dels Ministrers de Reus. Llavors s’encendrà la primera TRONADA. Seguidament, des del Campanar, toc general de festa.Durant el pregó es repartirà la postal de la Festa Major, número 30, protagonitzada, en aquesta ocasió, pel Bou.En finalitzar la Tronada, el pregoner inicia la cercavila del Masclet, amb el primer tast, des de la PLAÇA DEL MERCADAL. Novament, la cercavila pren el caire de seguici amb la participació de diversos elements festius i diferents acompanyaments musicals, com Xim Xim Mig Grau i els Mckensy’s. El masclet no es repartirà gratuïtament, sinó que el podreu comprar en els establiments durant tots els dies de la festa.

Divendres 28 · LA VIGÍLIA / LES COMPLETES

20:00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, el Seguici Festiu de la ciutat amb el Ball de Diables, la Víbria, el Drac, el Basilisc, el Lleó, els Nanos, la Mulassa, els Gegants, el Carrasclet, el Ball de Pastorets, el Ball de Pere Joan Barceló, el Ball de Galeres, el Ball de Cavallets, el Ball de Cercolets, el Ball de Prims, el Ball de Valencians, el Ball de Bastons de l’Esbart Santa Llúcia, el Ball de Mossèn Joan de Vic, el Ball de Gitanes, el Cos de Bastoners de l’Orfeó Reusenc, els Xiquets de Reus i l’Àliga, ens oferiran els seus balls, danses i castells. El Carrasclet estarà acompanyat per la geganta alemanya Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel.
20:15 h, des de la PLAÇA DEL MERCADAL, inici de l’anada a Completes del Seguici Festiu. Simultàniament, des del CAMPANAR DE LA PRIORAL DE SANT PERE, toc de festa.
20:45 h, a la PORTA DE L’AJUNTAMENT, Ball Solemne Curt de l’Àliga de Reus com a salutació a les autoritats.
21:00 h, des de la PLAÇA DEL MERCADAL, anada a Completes de la Corporació municipal precedida pels macers i els Guardadors de la Tronada, amb l’acompanyament musical de la Banda Simfònica de Reus.
21:15 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, Solemnes Completes. Obertura de l'arca de l'altar major on es guarda el bust-reliquiari de l'imatge de Sant Pere, sota tres panys guardada durant tot l’any. Les claus que obren l'urna, les guarden el prior, l’alcalde i, antigament, el síndic de la Comunitat de Preveres. Durant la celebració es podran escoltar els Goigs de Sant Pere, amb l'acompanyament musical de l'orgue de la Prioral
Tot seguit, tornada del Seguici i tradicional pilar caminant de la Colla Castellera dels Xiquets de Reus, des de la Prioral fins a la porta de l'Ajuntament. La festa continuarà amb les ballades dels Gegants i del Bestiari.
Quan finalitzin les ballades, l’alcalde, des del balcó de l’Ajuntament, mostrarà un mocador blanc, i indicarà l’encesa de la TRONADA, que anirà seguida d'una intensa mostra pirotècnica a l’antiga. Un castell de focs amb l’essència del passat amb les jardineres dels fanals, rodes, focs fixos i giratoris i altres artefactes pirotècnics dels antics castells de foc.

Dissabte 29 · SANT PERE

11:30 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, TRONADA i actuació de lluïment dels grups festius de la ciutat.

17:30 h, des del CAMPANAR DE LA PRIORAL DE SANT PERE, toc de Festa i anada a l’Ofici de les autoritats municipals en corporació, acompanyades dels grups festius de la ciutat.
18:45 h, des del FOSSAR VELL, arrencada del Seguici dels grups festius de la ciutat.
19:30 h, pels CARRERS DEL CENTRE, inici de la PROCESSÓ SOLEMNE, amb la creu i els cirials, la capella de cantors, el bust-reliquiari de Sant Pere, els ministrers de la Ciutat, la bandera de Reus, els Macers, les autoritats, la Guàrdia Urbana de gran gala i; tanca la processó, la Banda Simfònica de Reus. Quan el reliquiari de Sant Pere iniciï la baixada del Fossar Vell, repic de les campanes amb el toc general de festa i avisos pirotècnics. Quan la imatge de Sant Pere arribi a la plaça del Mercadal, espectacular ballada de tots els grups festius. Quan la imatge se situï al davant de l’Ajuntament, esclatarà la darrera TRONADA de la Festa Major.
A continuació, la imatge de Sant Pere es dirigirà cap a la Prioral i, quan arribi a la porta, gran esclat de festa i tronada aèria. Un cop la imatge torni a l’urna de l’altar major de la Prioral, es procedirà a guardar-la amb les tres claus que custodien l’alcalde, el prior i, antigament, el síndic de la Comunitat de Preveres, fins a l’any vinent.
En acabar, tornada festiva a la plaça del Mercadal. Últimes ballades, encesa de la Víbria i el Drac i carretillada del Ball de Diables i mostra piromusical (a càrrec del Ball de Diables amb la col·laboració de la Pirotècnica Tomàs de Benicarló), que posarà punt i final a la festa de Sant Pere d’enguany.